Hur är det att arbeta med byggprojektledning?

Byggprojektledning är ett ansvarsfullt arbete.

Någon som arbetar med byggprojektledning kan man arbeta med allt som har med stambyte, en gårdsrenovering, takrenovering, en fönster- eller balkongrenovering, egentligen alla slags renoveringar som är av det större slaget. Oftast arbetar man som byggprojektledare vid större byggen. Det behövs inte riktigt någon byggprojektledare för enskilda villor, radhus eller någon lägenhet. Däremot anlitar man en byggprojektledare när man ska bygga varuhus, butiker, offentliga hus eller BRF.er.

Det gör en byggprojektledare

Som titeln säger så arbetar man som projektledare för ett bygge, renovering eller ett stambyte. Precis som andra projekt ska en projektledare dels räkna ut hur lång tid varje moment kan ta. Identifiera problem eller motgångar som kan komma. Vad man behöver lösa och göra det för att projektet ska gå vidare.

De viktigaste sakerna som en byggprojektledare ska göra:

  1. se till så att bygglov går igenom
  2. anlita arkitekt och rätt byggfirma för bygget
  3. anlita hantverkare som ska bygga eller renovera
  4. se till så att bygget kommer igång vid rätt tidpunkt och att arbetet är klart som avtalat
  5. efter att bygget eller renoveringen är klar, göra slutbesiktningar och mätningar så att allt är på det rätt sättet.

Om du är intresserad av att arbeta som byggprojektledare och med byggprojektledning är en utbildning på någon yrkeshögskola inom något byggprogram. Man kan ju gå gymnasiets byggprogram och sedan även gå vidare i sina studier på en yrkeshögskola. Sedan vill de flesta att man har erfarenhet från flera byggprojekt, då det krävs av en att man ska kunna lösa många problem eller saker som behöver lösas, eftersom det är ens uppgift som byggprojektledare.

You Might Also Like

Back to top