Hemmets hjärta

Nytt kök

Köket har i alla tider varit en plats för människor att samlas i både vid måltid men även för att tillreda och förbereda olika saker. Köket har blivit en samlingsplats för människor mer än något annat rum i våra bostäder. Redan på tiden då man lagade mat över öppen eld så var även detta en samlingsplats för människan. Köket kan ses som den centrala platsen i varje hem.

Vad ska vi då tänka på när det gäller vårt kök?

Det första är när vi bygger nytt att vi är noga med storleken på köket om vi kan påverka det. Storleken är helt avgörande hur jag inreder mitt kök och vad jag väljer för inredning. Ibland kan vi vara låsta till en viss typ av inredning men oftast går det att påverka. Hur många skall få plats i köket? Vad ser vi för behov av olika faciliteter för matlagning, samkväm, värmekällor och utrymmen för olika saker. Köket kan utrustas på många olika sätt, men varje individ har sin tanke och sina önskemål vad gäller inredning av ett kök. På marknaden i dag finns en uppsjö av olika lösningar för kök liksom för bostaden i övrigt. Vad är då viktigast att tänka på? Det som är absolut viktigas är de olika sakernas placering, så som kyl, frys, vask, skåp förvaring mm. Sen är det viktigt att även se till vart fönster och ljusinsläpp är i utrymmet som ska bli kök. Färgval är även det en viktig del för att det ska kännas harmoniskt att vara i köket. Val av material är en viktig sak. Det finns material i alla prisklasser men det är nog så att det handlar om tålighet och hållbarhet över tiden samt att vi inte tröttnar på vårt val av inredning.

Vad bör ett kök innehålla?

Det finns ju en lägsta nivå på saker som ett kök ska ha för att vara praktiskt. Det viktigaste kanske ändå är dess funktion som kök och samlingsplats. Matlagning och mat intag skall vara bekvämt och välbalanserat. Placering av olika maskiner ska vara väl genomtänkt, liksom ventilation och ljus. Inredningen behöver inte kosta en massa pengar om vi tänker till innan vi ger oss på att handla. I tider som vi lever i nu är det kanske på sin plats att installera en bra extra värmekälla som vedspis. Här finns en hel del att välja mellan. Vid strömavbrott så kan köket fungera som en bra plats där vi har värme och fortfarande kan laga mat vid strömavbrott. Lika viktigt är valet av spis. I dag finns det mycket bra alternativ i form av gas/gasolspisar som även dessa ger en värme vid matlagning. Dom är dessutom snabbare än vanliga spisar. Det är självklart upp till var och en vad man väljer för inredning utöver det vanliga i form av vask, kyl, frys spis skåp, ytskikt mm. Köket är en plats där vi alltid landar och om vi tänker till en extra gång kan det bli riktigt bra.

Riva ut eller göra om ett kök

Här hamnar vi i en annan situation eftersom vissa saker redan är på plats, avlopp el och fläktsystem. Men trots detta kan vi anpassa vårt kök efter eget tycke och smak. Det kanske inte alltid är storleken som avgör, kanske snarare funktionaliteten i vårt mest använda utrymme.

You Might Also Like

Back to top