Olika typer av trägolv

Fiskbensparkett

Funderar du på att lägga ett trägolv hemma? Det finns många olika typer av golv att välja mellan. Det gäller vare sig du väljer trä eller något annat material.

Det är knappast någon överraskning att jag gillar trägolv. Men det är skillnad på trägolv och trägolv, även när det gäller parkett och massiva trägolv. Som ni kan läsa om på sajten som tillhör golvläggaren Wetterling finns det följande typer av golv i trä:

  • Stavparkett, en golvtyp som framför allt förknippas med högreståndsvillor och paradvåningar, som Domprostgården i Linköping. Vanligen läggs stavparkett i fiskbensmönster, men det går även att lägga den i andra mönster, som Limhamnsruta. Det går därför utmärkt att välja stavparkett även till helt nybyggda hus. Golvet limmas eller spikas fast i undergolvet.
  • Plankgolv är också mycket eleganta, samtidigt som de inte är lika extravaganta som stavparkett. Golven kan fås i olika längder, bredder och tjocklekar. Vanligast är en bredd på 125 till 500 mm, och en tjocklek på 22 till 35 mm. Längden varierar från en till 15 meter. De längre planken kallas tiljor. Alla plankgolv skruvas eller limmas fast i underlaget.
  • Stjärnparkett eller slottsruta är ett parkettgolv som läggs i ett stjärnmönster. Rutorna är oftast 40 x 40 eller 60 x 60 centimeter stora. Den här typen av golv limmas alltid, och är vanligast i slott och herrgårdar. Det finns dock flera paradvåningar i Stockholm där den här typen av golv passar mycket bra.
  • Mosaikparketten skiljer sig från de andra golvtyperna jag tagit upp här i det att den är vanlig i kontorslokaler, men den kan även läggas i privatbostäder. Parketten består av stavar som är lagda i mönster på ett nät som hellimmas mot underlaget.

Vilket golv passar hos dig?

Det finns, som ni förstår, många typer av golv, och det är sällan enkelt att välja. Vissa typer av golv fungerar dock dåligt i vissa utrymmen (exempelvis trägolv i badrum). En mer ingående guide till vilka golv som passar var finns här

You Might Also Like

Back to top