Snygg och säker el

Elsäkerhet gammal lampa

Det kan vara frestande att köpa elprylar på loppis, Tradera eller Blocket, och koppla in dem hemma. Men dessa prylar kan vara mycket farliga. Bäst är alltid att låta en kunnig elektriker titta på dem. Detsamma gäller elinstallationer av äldre datum.

Att blanda gammalt och nytt brukar vara ett säkert kort när det kommer till inredning, men det finns ett område där du gör klokt i att inte låta det gamla komma över din tröskel, och det är när det kommer till el. 

Om du hittar en schysst lampa på loppis räcker det inte med att byta stickproppen till en modern variant, som passar i ett jordat vägguttag. Du bör låta någon som är kunnig inom elsäkerhet titta på lampan, framför allt om den har metalldetaljer. Dessa kan nämligen bli strömförande, om det vill sig illa, och det gäller inte bara gamla lampor. För några år sedan återkallade Elsäkerhetsverket en lampa som såldes på Lidl, då den kunde bli strömförande.

Ännu viktigare vid elinstallationer

Om det är viktigt att låta en behörig och kunnig person titta på saker som du köpt på loppis eller klickat hem på Tradera så är det ännu viktigare när det handlar om det vi till vardags menar med el: som proppskåp och elledningar i bostaden. Golvvärme, handdukstorkar och liknande ska alltid installeras av en behörig elfirma, som Billies el i Botkyrka

Det kan vara lockande att installera gamla strömbrytare, elledningar och liknande i sin bostad, för att ge den ett mer tidstypiskt utseende. Men de material som används som isolering blir sköra med tiden vilket gör dem mindre säkra. Använd istället nytillverkade repliker på de gamla lösningarna. De finns ofta att köpa i byggnadsvårdsbutiker. Se också till att ha koll på vad du får göra själv, och vad som måste överlåtas till en fackman. 

Mer om auktorisation för elinstallatörer finns att läsa på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Back to top